MAROKKO: Drabsvideoen og misinformation om terrorangrebet

TERROREN I MAROKKO:

De danske myndigheder har misinformeret og de danske medier har fejlet i dækningen af terrorangrebet i Marokko i dec. 2018, hvor den danske kvinde Louisa Vestager Jespersen blev dræbt. I ugen efter angrebet er det kun 3 artikler, ud af de ca. 1450 artikler om historien, der nævner halshugning, og det er helt uacceptabelt. (Infomedia)

– SKAL DANSKERNE FORTSAT MISINFORMERES OM TERRORANGREB?

En dansk og en norsk kvinde blev halshugget i Marokko. De danske myndigheder misinformerede de danske medier om brutaliteten i angrebet. Medierne var ikke nysgerrige nok til selv at undersøge tragedien, selvom der fra første dag var internationale medier og vidner der berettede om halshugning af kvinderne.  

– Ud af omkring 1450 artikler om drabene, i ugen efter drabene, indeholder max 50 artikler ord som halshugning (3), henrettelse (5) og skåret halsen op / i / over (46), om kvindernes skæbne. (Infomedia)

De øvrige ca. 1400 artikler indeholder beskrivelser som ”fundet døde med tegn på vold” eller ”med mærker / skader på halsen efter skarp genstand”.

Disse beskrivelser er misinformation af befolkningen, da kvinderne bliver fundet halshuggede. Formuleringerne er underdrivelser af virkeligheden med det formål at banalisere drabene. I virkeligheden er der tale om et modbydeligt terrorangreb.

Hverken de danske myndigheders eller mediers beskrivelser beskrev hvad der skete for Louisa Vestager Jespersen og Maren Ueland i Marokko. Der var tale om udbredelsen af misinformation. Til sammenligning blev ordet “halshugget” brugt i nærmest samtlige artikler om terrorangrebet i Paris i oktober 2020, hvor en lærer blev dræbt for at have vist Muhammed-tegninger.

Internationale medier valgte at interviewe vidner, og de skrev om halshugningen af en dansk og norsk kvinde allerede de efterfølgende dage efter terroren i 2018: 

Her er eksempler fra internationale nyheder hvor terrorangrebene i , i dagene efter terrorangrebet i Marokko, på en dansk og en norsk kvinde:

17. december: Morocco World News

18. december: Mirror

Toronto Sun

19. december: Daily Mail

20. december: Washington Post

21. december: BBC

Natten imellem d. 16. og 17. december 2018 bliver Louisa Vestager Jespersen og Maren Ueland halshugget i et terrorangreb, gerningsmændene sværger troskab til Islamisk Stat.

De deler to videoer på nettet; en med halshugningen af en af kvinderne, og en hvor de fortæller om deres terrorangreb og sværger troskab til Islamisk Stat.

Allerede den 17. december skrev morrocoworldnews.com, at en turist, som de har interviewet, har fortalt, at en af kvinderne var blevet halshugget, men at denne information ikke er bekræftet. Siden, og senest fra d. 18. december, citerer flere internationale medier vidner der beretter om halshugning. De bekræfter ikke halshugningerne, men skriver angiveligt. De citerer blandt andet en lokal mand der også bekræfter at kvinderne var blevet halshugget. Et fransk par, der kommer til stedet før politiet, finder de to dræbte kvinder. Deres beskrivelse af kvinderne er mere vag, de beskriver ligene om ”ødelagte”. Parret tog billeder af gerningsstedet og afleverede billederne til politiet.

Hvorfor finder ingen danske medier frem til det fransk par eller nogle af de andre vidner? De danske medier beskriver desuden videoen med halshugningerne som ’drabsvideoen’, hvorimod de internationale medier beskriver at kvinden i videoen bliver halshugget. De danske myndigheder har misinformeret og de danske medier har svigtet danskerne i dækningen af terrorangrebet i Marokko, på en dansk kvinde.

I ugen efter angrebet er det kun Den Korte Avis der (d. 20. dec. skriver ”måske”) og jeg selv der i JP (d. 22. dec.) skriver og bekræfter halshugningen af de to Skandinaviske kvinder, kun 3 artikler ud af de ca. 1450 artikler, og det er helt uacceptabelt. Der er danske medier der faktisk citerer Morocco Wrold News, men de nævner ikke at kvinderne angiveligt er blevet halshugget, noget der altså senere bliver bekræftet.

 

Danskerne skal have sandheden at vide om danskere der bliver ramt af terrorisme

I en situation hvor de danske medier og myndigheder ikke ville fortælle om grusomheden og brutaliteten i drabene, vælger jeg at dele et link til et andet medie, hvor drabsvideoen ligger. Videoen viser halshugningen af den ene af kvinderne. Jeg og flere andre er blevet sigtet for at have delt et link til det andet medie, fordi man mener at vi derved har viderebragt billeder af private forhold, ”der åbenbart kan forlanges unddraget offentligheden”.

Til at starte med læser jeg om nyheden i en engelsksproget artikel og er i chok over at de danske medier ikke skriver om at en dansk kvinde er blevet halshugget. Jeg skriver om det på min Facebook og bliver mødt af danske journalister som mener at de danske medier fint har dækket historien, endda med en kommentar om at jeg er konspirationsteoretiker.

Da politiet ikke ville verificere halshugnings-videoen overvejer jeg selv at se den, i et forsøg på at verificere den, da jeg har set mange af ISIS’ og andre islamiske terroristers videoer i forbindelse med skrivningen af min bog.

Det kan jeg i første omgang ikke få mig selv til, men jeg vælger at sætte et link af videoen op på min Facebook-profil, fra mediet Reddit, blandt andet fordi Kim Møller fra Uriasposten på det tidspunkt skriver at videoen ikke var af angrebet i Marokko. Kim Møller følger og dækker ligesom jeg selv og andre bloggere islamisk terrorisme.

Jeg bliver hurtigt bekymret for om man på videoen kan se kvindernes ansigter, og jeg tænker på at jeg ikke med min deling skal krænke de efterladte, så jeg tvinger mig selv til at gå ind og se videoen, uden lyd på. Forinden overvejer jeg om man / jeg evt. skal anonymisere videoen, men da jeg går ind og ser videoen, som er de mest horrible billeder jeg nogensinde i mit liv har set, kan jeg se at man ikke kan se kvindens ansigt.

Jeg delte linket alene for at finde ud af og sandsynliggøre om den danske og norske kvinde var ofre for et bestialsk terrorangreb, hvilket de var. Noget som de danske medier ikke berettede om.

Jeg deler linket til videoen fordi de danske myndigheder tilbageholder relevante oplysninger om sagen fra offentligheden, de misinformerer, og de vil ikke verificere videoens ægthed. De danske myndigheder fortalte også at der var sne i området hvilket vanskeliggjorde opklaringsarbejdet, det var heller ikke sandt. Det er dokumenteret. Myndighederne siger også, citeret i flere medier, at det endnu ikke officielt er blevet bekræftet at en dansker er død, men at de pårørende er blevet underrettet herom, hvordan kan det overhovedet lade sig gøre.

Min sigtelse går på at jeg ulovligt har videregivet billeder af andres private forhold, men hvordan kan det være rigtigt når medierne indiskutabelt i årevis har delt billeder af døde og sårede fra krig, terror, flugt og naturkatastrofer, fra hele verden?

Hvordan kan det i øvrigt være at de danske journalister, på de store medier, som har videresendt linket til hinanden og til eksperter, for at verificere ægtheden af videoen, ikke er blevet sigtet? For det fremgår klart af flere artikler at andre journalister og eksperter har arbejdet med at undersøge videoens ægthed, hvilket indebærer at man sender linket / viser videoen til andre, og det er denne videregivelse som er ulovlig.

Misinformation af offentligheden er ok, men at afsløre sandheden omkring et terrorangreb er ikke?

Da jeg blev sigtet var det meget nemt i offentligheden at blive forarget over at jeg havde delt et link til en drabsvideo.

Men hvordan skulle jeg have vidst at videoen fra december 2018 var ulovlig at videregive, når politiet første gang i januar fortæller danskerne at den er ulovlig? Jeg delte som sagt linket til videoen i december.

Vi taler altså om at loven nu bliver brugt og fortolket på en ny måde som den ikke tidligere er blevet brugt på. Billedet af drabet på Ghazala Khan er blevet delt af diverse medier og på Facebook. Billedet af den lille druknede syriske dreng på en strand er også blevet delt og vist af medierne, ligesom ISIS’s egne billeder og videoer af henrettelser og halshugninger af bl.a. James Foley er gået Danmark og Verden rundt. Søren Pind havde på et tidspunkt et billede af flere døde syriske børn som baggrundsbillede på sin Facebook-profil. Alt sammen uden at han eller nogen andre var blevet sigtet for at have videregivet disse billeder.

Så hvorfor nu? Og hvorfor mig? To andre islamkritikere er også blevet sigtet. Hvordan skulle jeg / vi have vidst at den danske stat pludseligt anser det for at være ulovligt at dele billeder fra et terrorangreb i journalistisk øjemed?

Her kan man se hvordan danske medier har vist mange såkaldte private billeder, der åbenbart har været strafbare? 

Det fremgår meget tydeligt af mine opdateringer på Facebook, både umiddelbart før og efter at jeg deler linket til videoen, at jeg ikke har haft til hensigt at udstille private forhold, men at finde frem til sandheden om hvad der er sket en dansk kvinde i Marokko. Jeg undgår som oftest at dele blodige og voldsomme billeder, selvom disse konstant er relevante for mit arbejde.

Jeg synes også at medierne skal vælge at slette billederne når der ikke er en nyhedsværdi, eller når sagen på anden vis er blevet afdækket.

Men i en tid hvor vores myndigheder ikke engang vil fortælle os sandheden, om at en dansker er blevet slået brutalt ihjel på en ferie, følte jeg mig nødsaget til at sandsynliggøre ægtheden af videoen og på anden vis finde frem til oplysninger om drabene.

Jeg følte mig forpligtet til at fortælle hvad jeg vidste om myndighedernes faktiske misinformering af offentligheden. Hvis det ikke havde været for de internationale medier og terroristernes egen deling af videoen, ville vi måske aldrig have fået at vide at kvinderne var blevet halshugget i et islamisk terrorangreb. Spørgsmålet er om danskerne den dag i dag ved hvad der faktisk er sket kvinderne. De danskere der har læst de ca. 1400 artikler med misinformation, i ugen efter hvor sagen var en nyhed, har i hvert fald ikke nødvendigvis fået hele historien.

På samme måde har de danske myndigheder i flere andre terrorrelaterede sager og selv i forbindelse med angrebene på Krudttønden og Synagogen tilbageholdt for offentligheden relevante oplysninger. Nye oplysninger er kommet frem så sent som fire år efter angrebene.

Jeg oplevede selv terroren i Krudttønden, og jeg kræver af de danske myndigheder at de fortæller os hele sandheden når danskere bliver ramt af terror. Intet mindre. Det er ikke værdigt for et oplyst og demokratisk samfund at tilbageholde for offentligheden relevante oplysninger, det skaber mistillid, utryghed, myter og konspirationsteorier. Terroren forsvinder desuden ikke af at blive ignoreret. Vi bliver nødt til at tale om terroren og religionen / ideologien bag.

Alle er vel, i det mindste, enige om at sandheden skal frem fordi andre danskere skal vide hvad der også kan ske vesterlændinge i islamiske lande. Danskerne skal vide at der findes muslimer der i religionens navn, og med henvisning til at det står i Koranen, har skåret halsen over på to Skandinaviske kvinder fordi disse var vantro.